Azért a lazac, az lazac. Nem egy sárízű folyami hal, hanem lazac. És ezzel mindent elmondtam :) gyönyörű rózsaszínes korallszínű, omlós, tökéletes állagú, nem száraz, de nem is zsíros, szóval a lazac nekem a halak királya (jó, a kardhal még mindig vetekszik...).
Azt azért nagyon szeretem a halételekben, hogy könnyen elkészíthetőek, és minimális macerát igényelnek.
Bőrös lazacfilét vettem, amiről egy éles késsel szépen le lehet vágni a bőrt. (Ha a bőrét nem szeretnénk kidobni, akkor vízben megfőzve, majd leszűrve, tökéletes halalaplevet kaphatunk, amit akár le is fagyaszthatunk, meg aztán a zöldfűszeres mártáshoz is az kell.)
A lazacfilében is vannak kis csontok: és itt ne szidjuk a filéző hentes anyját, ez természetes, csak a gerincéről szedik le, de a vékony kis "bordák" (nagyobb szálkák) olyankor még benne vannak szép átlósan, egymással párhuzamosan a szelet mentén. Ezeket akár csipesszel, akár kézzel, egy jó határozott mozdulattal kihúzkodjuk, és már kész is a legbonyolultabb része az előkészítésnek.
Míg a 200 fokra bekapcsolt sütő melegszik, sütőpapírból kb. 30 cm-es köröket vágunk ki, olvasztott vajjal megkenjük és az egyik felükre helyezünk 1-1 lazacszeletet. Sózzuk, borsozzuk és 4 felezett szelet citromkarikák fektetünk rájuk. A papír másik felét ráhajtjuk, az éleit szorosan behajtogatjuk és ily módon teljesen lezárjuk a kis csomagokat.
A forró sütőben 10-15 perc alatt (a hal vastagságától függően) készre sütjük.
Ezalatt elkészítjük a mártást, az alaplevet (ami, ha valaki nem akar olyan intenzív halas ízt, akkor csirke, vagy zöldségalaplé is lehet), egy kis fehérborral és apróra vágott salottahagymával összefőzzük, és jól beforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, fűszerezzük és egy nagy adag zöldfűszert (én épp petrezselymet és snidlinget) keverünk hozzá. A megsült lazacszeleteket a szósszal nyakon öntve fogyasztjuk. Mi brokkolit pároltunk hozzá köretként.
Külön élmény a tányérunkon kibontogatni a kis csomagokat :) És szerintem a megsült citromkarikákat is érdemes hozzáeszegetni, igazán finom vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése