2011. szeptember 16., péntek

Almatorta, most nem fordítva

Míg a Tarte Tatin egyáltalán nem hasonlít a magyar gyümölcstortákhoz, ez a másik fajta almatorta már egy kicsit jobban. Bár nem piskóta az alapja, hanem egy egyszerű édes omlós tészta, mint a citromtortának. És nem hidegen készül, de a gyümölcsszeletek egy vaníliás krém rétegen csücsülnek, mint a mi expressz gyümölcstortánkon. Persze nem zacskós pudingról van szó, hanem az isteni finom főzött vaníliakrémről a creme patissiere-ről, aminek a részletes elkészítési módját már leírtam az Epres Millefeuille receptjénél.

A krémet előre meg lehet csinálni, a tésztát is érdemes összegyúrni és pár órát pihentetni (én mindekettőt előző este csináltam), így maga az összeállítás már pofon egyszerű: tésztanyújtás, 10 perc vaksütés, addig almaszeletelés (a recept négyet ír, de nekem elég volt három is), majd belekentem a krémet, rátettem az almaszeleteket és 25 perc alatt készre sütöttem. 

A végén egy kis vízzel felfőzött sárgabarackdzsemet kellett volna a tetejére kenni, hogy fényesen csillogjon, de mivel pont nem volt itthon sárgabaracklekvár, így inkább egy kis cukrot karamellizáltam és azt kentem rá. 
Nem azt mondom, hogy a világ legjobb desszertje, de egyszerű és nagyszerű, ilyenek meg kellenek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése