2011. június 14., kedd

Clafoutis

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy tradicionális francia vidéki édesség. Párizs puccos éttermeiben nem igen találkozhatunk vele, de ha vidéken vendégel meg minket egy echte francia, akkor könnyen kerülhet ez egy nyári ebéd végén az asztalra. 
Nem egy nagy 'was ist das' az egész, de három szentségtörést el lehet követni ha az ember clafoutis-t készít:
1. ha meggyből akarjuk csinálni...., ugyanis a clafoutis lényege az érett édes fekete cseresznye
2. ha a cseresznyét kimagozzuk..., ugyanis akkor a cseresznye leve kifolyik és amellett, hogy megszínezi a tésztát, elveszti az édes lédússágát.
3. ha befőttet akarunk használni a friss gyümölcs helyett.


Itt tennék egy apró kitérőt: Stahl Judit gyors édességek c. szakácskönyvében is szerepel egy clafoutis recept, de mindhárom szentségtörés egy mondatban: hozzávalók: egy üveg kimagozott cseresznyebefőtt (lehet meggy is). ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Nem lehet meggy, nem lehet befőtt, pláne nem magozott... no comment :) Pedig alapvetően szeret(t)em Stahl Judit receptjeit... na de ilyet!!!!

Szóval ha ezt a három "szabályt" figyelembe vesszük, akkor már nincs is más teendő, mint összekeverni a tésztát: a tejszínt összemelegítjük a vaníliarúd kikapargatott belsejével, majd hozzákeverjük a tejet. A cukrot és a tojást habosra keverjük, majd jöhet bele a liszt, a tejszínes keverék és egy evőkanál cseresznyepálinka (ami nálunk szamócás-feketeáfonyás pálinka volt), majd a megtisztított, de magozatlan (!) cseresznye. Én még egy citrom héját is belereszeltem, mert az csak jót tesz az ilyesminek :)


Az egészet 35 percre a forró sütőbe toljuk, majd porcukorral megszórva frissen tálaljuk. (Vigyázzunk, a cseresznyék belseje nagyon forró!!!) Persze a csokiimádó férjemnek kénytelen voltam egy kis csokit olvasztani hozzá, de azt hiszem ez elhagyható :) Sőt, az én ízlésemnek nem is passzolt hozzá, de hát életem párjáért mindent :)


A végeredmény egy kellemes, édes, vaníliás, gyümölcsös finomság, ami egyszerű, de nagyszerű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése