2011. november 17., csütörtök

Saláta a sajtok királyával

Számomra a kecskesajt a sajtok királya. Nagyon nagyon szeretem. Egy egyszerű kevert salátát akármikor fel lehet dobni vele, grillezve, vagy nyersen, de friss paradicsommal és bagettel is királyi csemege. Hogy mikor ettem először kecskesajtot, arra nem emlékszem, de a legemlékezetesebb alkalom örök emlék marad: amikor 2009 nyarán Provence-ban jártunk, Avignon egyik platánfákkal szegélyezett sétányán egy padon ülve faltuk a friss még meleg bagettet, kecskesajttal és illatos, lédús friss paradicsommal. 


Ez a recept tökéletes gyors hétköznapi vacsorának való, de vendégváró előételnek is el tudom képzelni, egyszerű, mégis elegáns (olcsónak mondjuk nem mondanám, a kecskesajt borsos ára miatt - de ezen nem érdemes spórolni, én mondom!). 

A saláta alapja a mesclun, ami egy Provence-i eredetű vegyes salátakeverék. Az összetétel (meg a hozzávalók száma is) persze vidékenként és szezononként változó lehet, de a ruccola, turbolya, mángold, endívia, tölgyfalevélsaláta, bébispenót levelek, általában van benne. Én javaslom a csomagolt salátakeverékeket (lehet találni mesclunt több márkából is), mert különben külön nem igen tud az ember ennyi féle zöldet összeszedni (max. összességében nagyon nagy mennyiségben). Az egyszerű kezelhetőségről már nem is beszélve. 

A saláta összeállítása pár lépésből áll. Egy marék diót forró vízbe áztatunk egy percre, majd lecsöpögtetjük és forró grillsütőben aranybarnára pirítjuk, még melegen meghintjük egy kis sóval (persze a camargue-i Fleur de Sel lenne rá az igazi...), és megvárjuk míg kihűl. Közben összekeverjük a salátaöntetet: a recept szerint 2 ek. olívaolaj ó, 1 ek. dióolaj és 1,5 ek. tárkonyecet kell hozzá, amit egy gerezd zúzott fokhagymával és sóval, borssal fűszerezünk. Szerintem ecetből viszont elég lenne bele 1 ek.  , nekem egy picit túl ecetes volt így (de a férjem szerint tökéletes volt). Ha valakinek nincs otthon tárkonyecete, akkor egy evőkanálnyi szárított tárkonyra öntsünk egy kis fehérborecetet, hagyjuk ázni egy kicsit, majd szűrjük le. Tökéletes megoldás, abszolút lehetett érezni a salátán a tárkony ízét. 

Egy bagettet vékonyra szeletelünk, majd a forró sütőben aranybarnára pirítjuk a szeletek egyik felét, bedörzsöljük egy félbevágott gerezd fokhagymával, majd megfordítjuk a szeleteket, ráfektetjük a kecskesajtszeleteket és pár perc alatt meggrillezzük. A salátát közben összeforgatjuk egy kis fej vékonyra csíkozott lilahagymával, a dióval és a salátaöntettel, és a tetejére ültetjük a sajtos bagettszeleteket. (A recept szerint fejenként 2 szeletet, de mi simán megettünk 6-6-ot :P)

Isteni csemege. 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése