2011. április 26., kedd

Tavaszi zöldségekkel sült báránysült, ami idő közben kicsit megöregedett :)

Kajákon nem igen szoktam spórolni, de amikor Húsvét előtt a hentes a mérlegre tette azt a csinos kis báránycombot, amit kértem, és a kijelzőn megjelent a 6500 Ft, azt azért nem vette be a gyomrom. Főleg, hogy egy báránycomb nem olyan óriási, hogy egy regimentet megetessek belőle, ezt alapvetően csak magunknak terveztem. A recept amúgy hat adagot ír, de szerintem kizárt dolog, hogy egy báránycomb elég legyen hat embernek...
És a zöldségmennyiség sem lett volna elég háromszor ennyi embernek (mi ketten majdnem megettük az egészet...)


Na, szóval, akkor ott a hentesnél úgy döntöttem, jó lesz nekem a birka is, ami ugyebár ugyanaz az állat, csak kicsit öregebb. Persze az a fél év korkülönbség kb. kétszer akkora lábakat (így csak a felső combot vettem meg) és jóval több izmot/inat eredményez, de legalább fele annyiba kerül...


A recept amúgy nem nagy ördöngösség:  a sóval és borssal alaposan bedörzsölt húst fokhagymával és néhány rozmaring ággal a sütőbe toljuk. Kb. negyed óránként forgatjuk és szép fokozatosan, puhulási sorrendben mellé szórjuk a zöldségeket is: 20 perc sütés, fordítás, jöhet a krumpli, majd 15 perc, ismét fordítás, 15 perc, jöhet a répa (bébirépát írt a recept, én kiválogattam a legkisebb "felnőttrépákat") és a póréhagyma, fordítás, 15 perc, cukkini, fordítás és még 15 perc...

Na a birka ennyi idő alatt nem puhult meg, úgyhogy jóval tovább sütöttem.

Másik "csalásom" a recepten: hogy a hús kisült levéből barnaszószos- vörösboros mártást kellett volna csinálni, de mivel péntek este vásároltam be a húsvéti hétvégére, így már nem tudtam (se a CBA-ban, se az Auchanban) barnaszószt venni, amit amúgy házilag is lehet(ne) készíteni, de kb. fél napig kell főzni, amire nekem most nem volt időm. Úgyhogy csak vörösborral "föloldottam" a tepsi aljára sült illatos kis pörköket, és a szafttal szépen besűrűsödött, ezzel locsoltuk meg a husit. 


A végeredmény: a zöldségek nagyon nagyon illatosak és finomak lettek, a hús íze is pazar volt, de hát egy birka sosem lesz olyan omlós, mint a bárány lett volna, ezt sejtettem, amikor nem voltam hajlandó 6000 Ft-t kifizetni a kis barikáért :) 


Na de ezt is ki kellett próbálnunk, és a szomszéd kutya nagyon nagyon örült a jó kis birkacsontnak :)


5 megjegyzés:

  1. Breaking news!! Találtam ma egy csomó Egy falat... könyvet!!! Ma délután, azaz 10 percen belül fel is kerekedek, hogy párra lecsapjak!

    íme a link: http://www.arena2000.hu/termekek/394.html :D

    VálaszTörlés
  2. Na, ha az Olaszország-gal találkozol bárhol, akkor szólj! :)

    VálaszTörlés
  3. Zsu! Szerinted az mennyire gáz, ha kicsontozott vmilyen másik részét veszem a báránynak? Mert szeretnék én bárányt, de ilyen egetverő árak mellett egy bazi nagy csontért azért nem fizetnék, márpedig csont nincs nagy comb nélkül... És ha csont nélkül nézzük, akkor máris nem kell hozzá 2 kg... Nos? Vélemény? Mellesleg Te hol vetted a husit? A csarnokban a báránycomb 3400-3800 Ft kilója.. :(

    VálaszTörlés
  4. Ha eleve filét veszel, akkor az kb. kétszer annyiba kerül, ha a csontosat csontoztatod ki, akkor meg a csontot is fizetni kell
    nincsenek csodák. Én a hidegkúti CBA hentesénél vettem amúgy.

    VálaszTörlés
  5. Na! Birka-bárány beszerezve, holnap leírom a kalandjaimat... Izgulok! :)

    VálaszTörlés