2011. április 13., szerda

Tejszín edényben

Ezt adta ki a Google Fordító arra a kérdésemre, hogy mit jelent a Petits pots de créme. Mikor 2 hete megvettem a tavaszi Szuflé magazint, annyi finom receptre találtam, hogy vasárnap nekiálltam teljes erőbedobással főzőcskézni. Mivel A szakácskönyvből is szerettem volna vmit készíteni, erre a desszertre esett a választásom. Egy dologgal nem számoltam, hogy aznap piknikezésre készültünk és az összes többi recept ehhez igazodott. Sebaj!- gondoltam magamban, majd beleteszem a lehűlt krémmel teli edényeket egy nagyobb dobozba, elvisszük azt is és milyen jó lesz a piknikes kaják után egy ilyen nyalánkságot enni! Csak hogy ember tervez, Isten végez: történt ugyanis, hogy Férj nem bírta vmi miatt a hátizsák elhelyezkedését és bár én figyelmeztettem, hogy mit visz a táskában, egy laza mozdulattal megrántotta a zsákot, aminek köszönhetően az édesség nagyrésze a dobozban végezte, a kis tálkáján kívül. Jellemző. Mondjuk rögtön sejthettem volna, hogy ez nem az a kifejezett kirándulós desszert! :P
Kép sem készült róla, ha jól emlékszem, de mivel pár fotó Férj gépén van, ezért majd utánanézek, hátha mégis akad valami műhelyfotó. 
Ehhez a kis krémhez kell egyszer tej, majdnem fél liter, vaníliarúd, tojássárgája, tojás, cukor. A tejet a kikapart vaníliarúd belsejével épp hogy felforraljuk. A sárgájákat a cukorral  és a tojással összekeverjük. (Mivel aznap s/nem voltam a helyzet magaslatán, ezért nekem cak utólag jutott eszembe, hogy cukor is kéne bele, így csak simán felvertem a tojást a 3 sárgájával. És mikor már a tej is benne volt, akkor került bele a cukor.) Majd erre a keverékre rászűrjük a forró tejet, a tetejéről leszedjük a habot és 4 kis tálkába (nekem a szuflésom volt az) átkanalazzuk. Az edénykéket egy tepsibe helyezzük, amibe a tálkák feléig öntünk vizet. Addig sütjük, míg a tejsodó kicsit megszilárdul. (kb fél óra) Ha ez megvan, akkor a tálkákat hagyjuk kihűlni és aztán tálalásig hűtőbe tesszük. 
Az íze nagyon finom, bár erősen a madártejre hajaz. A créme brulée jobban ízlett, mert abban volt egy kis extra. Azért nem volt gond a maradékok elpusztításával! ;)

3 megjegyzés:

  1. Technikai jellegű hozzászólás, hogy akkor mehet részemről a szabadon választott receptsorrend. Csak a könyvből legyen, és kész! :) Már fenem is lassan a fogam az egyikre.

    VálaszTörlés
  2. Ok, de most én jövök a választásban :))

    VálaszTörlés