2011. augusztus 11., csütörtök

A limonádé tortába zárva: citromtorta francia módra

Léteznek a magyar cukrászdákban, édes, fojtós, vajas krémes citromtorták, amivel engem a világból is ki lehet üldözni... na most ez nem az. 
A francia citromtorta, egy vékony omlós tészta ágyon, egy savanykás, de mégis édes, vajmentes könnyű krém, ami a lassú alacsony hőfokon való sütés alatt megszilárdul. Persze a csokiimádó férjemnek ez nem nagy kedvence, de én imádok mindent, ami citromos. Úgyhogy, ha valahol egy kávézóban/cukrászdában választani kell a csokis brownie és a könnyű citromtorta között, akkor én biza nagy dilemmában vagyok általában...

Az elkészítése nem nagy kunszt: egy egyszerű édes omlós tésztát gyúrunk (liszt+só+cukor+vaj+tojás) amit érdemes előre összedobni, hogy pár órát pihenhessen a hűtőben, a könnyebb nyújthatóság érdekében.

Aztán kör alakúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy fodros szélű piteformát. (Kivajazni nem kell, mert kellően vajas az omlós tészta, ami elég zsiradékot biztosít.) A tésztát vaksütéssel (erről már sokszor írtunk) sütjük 10 percig forró sütőben (persze ha az ember totyogó gyermeke közben nem állítja el a sütő hőfokát...), majd súly nélkül még pár percig. Ezután töltjük bele a tölteléket, amihez a tojásokat a cukorral habosra kevertük és hozzáadtunk egy kis tejszínt és 3 citrom reszelt héját és 2,5 dl citromlevet (ez lédússágtól függően kb. 4 citrom kifacsart leve). Innentől 35-40 perc alatt, alacsonyabb hőfokon, készre sütjük. (Nekem volt az 45 perc is, de nyilván ez sütőfüggő.)

Egy érdekesség még: a recept 23 cm-es formát ír, nekem egy picit még nagyobb is a piteformám, és ennek ellenére nekem sok lett a krém, egy kicsi kimaradt belőle. De ez persze a végeredményt nem befolyásolta (lehet hogy egyszerűen sikerült XL-es tojásokat szereznem :)). 

Szóval a francia citromtortát mindenkinek ajánlom, aki kedveli a könnyű, savanykás édességeket. Egy forró nyári napon (ami mostanában nem túl gyakori), igazán üdítő finomság. 

3 megjegyzés:

  1. Xl-es tojásokért, ha alternatív tartásból származóak, piros pont jár! ;)

    VálaszTörlés
  2. Hát erre nem esküszöm meg... :) de jó nagy adag trutyi lett, az biztos :)

    VálaszTörlés
  3. Elkészült (most ehető formában), amint lehet posztolom, csak ez a hét őrület

    VálaszTörlés