Hogy a történet igaz-e, azt nem tudom, de, hogy az ilyen "upside-down" torták nagyon nagyon finomak, az biztos :)
A lényegét már a storyval le is írtam. Fontos tartozéka egy olyan serpenyő, amit be lehet tenni a sütőbe, fémnyelű edény hiányában alufóliával vonjuk be a serpenyőnk műanyag nyelét, és akkor nem lesz gond (én is ezt csináltam - bár azért egy kicsit izgultam, hogy mi lesz ha szétolvad a szuper serpenyőm nyele, de az alufólia tette a dolgát: szigetelt!).
Az elkészítés nagyon egyszerű: a vajat és a cukrot egy közepes méretű serpenyőben összeolvasztjuk, majd kirakjuk a negyedekre vágott megpucolt almával (a recept 1,5 kg-nyit ír, szerintem 1 kg is elég). Érdemes ezt esztétikusan csinálni, mert kifordítva ez lesz majd a torta teteje, úgyhogy én a cikkeket domború felükkel lefelé raktam bele az edénybe, hogy szép sima legyen majd a teteje.
Kb. 40 perc alatt (takaréklángon) elfő a fölösleges folyadékmennyiség belőle, puhára párolódnak az almák, és barnulni kezd a vajas-karamell. Közben egy szilikonos ecsettel érdemes kicsit kenegetni az almák tetejét is, hogy egyenletesen puhuljanak. Ezután az előre meggyúrt lepénytésztát kivesszük a hűtőből, kör alakúra nyújtjuk, majd lefedjük az almát vele, a túlnyúló részeket betömködjük a szélére, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 5 perc pihentetés után egy tálra borítjuk. Többet nem érdemes várni vele, mert ha a karamell kihűl, beleragad a serpenyőbe (és ajánlatos a serpenyőt is még frissiben elmosogatni! :)).
A végeredmény gyönyörű borostyánszínű, fényes, illatos ragacsos, almatorta, amihez a recept édes tejszínhabot ajánl, de nekem a Tarte Tatin elképzelhetetlen egy gombóc vaníliafagyi nélkül
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése