2011. február 1., kedd

Az ország tortája

Na akkor amíg a könyvválasztás véglegesítése megtörténik én is közzéteszem pár gasztro-élményem. Pl. a most hétvégi tortasütésem. 

Pár éve már, augusztus 20-án sok híres cukrász együtt megalkotja az ország tortáját, valami olyat, amilyen még nem volt, ami magyar, ami különleges. Így született meg 2008-ban a Pándi Meggytorta. Cukrászdákban mai napig lehet kapni, és mivel az egyik rokon nagy kedvence, a szülinapjára el is készítettem (mert hogy a hivatalos recept megtalálható a neten). 
2-3 órás projekt, úgyhogy a villámdesszertek gyűjteményébe nem fog bekerülni, de azt hiszem megérte elidőzni a konyhában.
Alapvetően nagyon jól sikerült, a család szerint profi szintű volt. És mivel még a díszítés minden részlete is az én kezem munkája (még a csokitallérok és a marcipán rózsa is) majdnem teljesen meg voltam elégedve vele, csak...
Egyik különlegessége, hogy a tésztájában is van meggy, amit összeturmixolva bele kell keverni a masszába. Aki látott már meggyes piskótát, tudja, hogy a meggy furcsa zöldes színűre színezi a piskótát, ahol érintkeznek (mindig is érdekelt mi lép mivel reakcióba ilyenkor... egy kémiatanár kisegíthetne!). Nos az én tortám tésztája, a belekevert meggytől nem csak nyomokban, hanem szinte teljesen homogénen zöldes lett (másnapra még jobban...). Mintha mandulaaroma lett volna benne :) Ez az ízélményen semmit nem befolyásolt, na de mégis... ZÖLD LETT A TÉSZTÁJA!!!!


Mostmár csak arra lennék kíváncsi, hogy a cukrászdákban miből készül, ha nem meggyből... illetve ha meggyből, mit tesznek bele, ami közömbösíti ezt a kémiai hatást... vagy ilyen profik a meggyaromával ízesített fűrészpordarabkák???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése