2011. május 26., csütörtök

A francia hagymaleves rövid története háztartásunkban

Nálunk is elkészült a híres francia hagymaleves. Mivel általában Zsu főz mostanában előbb, így mikor láttam, hogy ezt főzte, gondoltam, egyik este nálunk is ez lesz a vacsi. Hiszen, amit eddig főzni szoktam francia hagymalevesként, annak úgyis nagy a sikere általában. Természetesen a nálunk eredetinek mondott leves a már emlegetett tejszínes forma. Gondoltam, nem akkora ördöngösség, menni fog ez. Hát ez sem ment. (Most már nagyon remélem, hogy a következő recept, ami készre sül/fő  a konyhámban, nagy sikert arat, mert idehaza ez a szakácskönyv kezd veszíteni a népszerűségéből... :-( ) Nyilvánvalóan a kudarchoz hozzájárul a kapkodás, a hisztis ifjabb családtag közreműködése, és az odanemfigyelés.
Na de akkor jöjjön a lényeg: 
Én már kitapasztaltam, hogy sok hagymát (ami nálam a kb fél kilónál kezdődik) felaprózni igen megterhelő munka a könnycsatornáknak. A módszer, ami kicsit könnyít a helyzeten, lehet, hogy sokak számára abszurd, de én ilyenkor mindig (már amikor nem felejtem el még az első szelet előtt) vizet veszek a számba és ott tartom. Ennek a tudományos háttere az lenne, hogy a hagyma illóolaja az ízlelőbimbókra hat az orron keresztül, ezért sírunk, viszont a víz a számban ezt blokkolja. Hiszitek, nem hiszitek, járjatok utána! ;) Nyilván 75 dkg hagymánál azért kellett vizet cserélni, mert a felét le is nyeltem... 
Szóval megmelegítettem a vajat, rádobtam a hagymát majd alacsony lángon kissé karamellizáltam őket. Erre jött az aprózott fokhagyma és a liszt, ezeket összekevertem, és ami ez után jön, tapasztalataim szerint az nagyon fontos, mert nekem csomós lett a leves. Nem is értem miért nem tartottam be, eddig az ilyenre mindig odafigyeltem. Tehát APRÁNKÉNT hozzáöntjük a levest és a bort. Ha ez meg van, mehet bele a babérlevél, kakukkfű és egy kis fűszerezés. Fedő a lábosra és újabb 25 perc fővés után kiszedjük belőle a darabosabb fűszernövényeket. 
Én a pirított bagettszeleteket nem tettem a levesbe, csak mellé és a sajt hiánya miatt nem is olvadhatott rá semmi. Az illata isteni volt, de az íze nekünk nem  jött be annyira. Mindenesetre a fokhagymaleveshez hasonlóan ez az étel is kap még egy esélyt és elkészítem még legalább egyszer. 

1 megjegyzés:

  1. A vizet szájba-vevős taktika tényleg nem hülyeség, csak ha az embernek orrsövényferdülése van és közben nem kap levegőt az orrán, akkor hiába :))) mert megfullad...

    VálaszTörlés