2011. február 22., kedd

Az első falat Franciaország - 'Vichysoisse' azaz Póréhagymás burgonyaleves

Nekiálltam. Ha Martina kipihente a síelés fáradalmait, ő is csatlakozik :) De én már szorgosan főzőcskézek A könyvből. Régóta tetszett ez a szakácskönyv, de csak nem rég szereztem meg, így nincs helyzeti előnyöm, még csak most kezdtem el belőle főzni. 

A francia konyhát egyenesen imádom. Bár a franciákat kevésbé, de a gasztronómiájuk miatt elnézem nekik azt a fene nagy sovinizmust (jó, ez főleg a párizsiakra jellemző), de mondjuk Provence-ba se a vendégszeretetük miatt szerettem bele...

Szóval elkezdtem az elejéről: nem garantálom, hogy sorban fogok haladni, de ezt szeretem nagyon, úgyhogy meg is csináltam. 




1. fejezet: Egy falat... bisztró

Póréhagymás burgonyaleves (Vichysoisse, ahogy a  francia mondja)

A krémlevesek tipikus példái az 'egyszerű, de nagyszerű' kategóriának. Elrontani azt gondolnánk nem lehet, de én azért ettem sokszor nagyon vacak krémlevest éttermekben: túltejszínezve, túlvizezve, túlvajazva ... ahelyett, hogy benne lenne a sok finom zöldség... (amit amúgy sosem értettem, mert a tejszín pl. semmivel sem olcsóbb, mint a hagyma...). 
Ezt a levest a krumpli keményítőtartalma sűríti, így nem kell bele se liszt se semmi, a tejszín meg csak selymessé teszi. 

1. lépés: vajon megpároltam a vöröshagymát, a fokhagymát, tetemes mennyiségű póréhagymát és egy zellerszárat, és közben fürödtem az illatokban :) (Ebben a stádiumban még könnyű szép képet csinálni.. kész levest már nem egyszerű jól fotózni...)


2. lépés: hozzáadjuk az apróra vágott krumplit, és felöntjük 750 ml csirkehúslevessel. Na itt jön az alaplé-kérdés. Imádom, hogy a profi szakácsok hűtője több liter ilyen-olyan alaplével van tele, de be kell valljam, hogy nálam nem állnak üvegszámra a lefőzött húslevesek, ha húslevest főzök, azt meg is esszük, mert szeretjük, nem dobálom ki belőle a zöldségeket és a húst, hogy a levét eltegyem... így gyarló módon ezt 750 ml víz és egy darab (bőven elég) leveskockával helyettesítettem, és így is nagyon finom lett a végeredmény. (De már gondolkozom a Nigella által használt csirkealaplé sűrítmény beszerzésén... az azért nem hülyeség :)

3. lépés: miután megfőtt, botmixerrel összeturmixoltam és apróra vágott snidling helyett friss kakukkfű levélkékkel megszórva tálaltam. 


Tapasztalatok: a Vichysoisse-t a franciák hidegen is fogyasztják, de én hidegen a gyümölcsleveseken kívül csak a hideg uborkalevest tudom elképzelni, így mi melegen ettük. Másik nagy előnye a krémleveseknek, hogy gond nélkül melegíthetőek, semmit nem vesz le az értékükből (sőt!), ha előre elkészítjük. Szerintem kiváló fogás egy gyors hétköznapi ebédhez, vacsorához, de akár vendégvárásra is. Mondjuk pár szelet friss vagy pirított bagett és egy pohár száraz fehérbor azért nem jön rosszul mellé. 

Bon appetit!

4 megjegyzés:

  1. Szuper! Már csak az kell, hogy nekem is megérkezzen a könyv hozzám is. Nagyon finom lehet, remélem hamarosan én is nekiláthatok!

    VálaszTörlés
  2. Ok, ok. Bevárom :) A következő bejegyzés a Tied: méghozzá ez a leves :))) Jó????

    VálaszTörlés
  3. Jóóó, de Te így is úgyis előbbre jársz... :(

    VálaszTörlés