2011. október 11., kedd

Csőben sült burgonya

Sosem tudtam, mit is jelent az, hogy csőben sült, de most már azt hiszem 100%-osan biztos  vagyok abban, hogy egybesütött dolgokat nevezünk így. Igen, jár a vállveregetés a nagy eszemért! :P 
Pénteken épp a vacsorához készülődtem, és tudtam, hogy Hanna nagy kedvencét a halrudacskákat sütöm majd ki, de a köretben nem voltam  biztos. Untam, hogy folyton csak rizst eszünk, ha nem jut eszembe semmi. Mivel a halhoz, azt olvastam, hogy a krumpli jobban illik, gondoltam akkor valami készül majd a kamrának kikiáltott alsó polcon pihenő burgonyákból, de a lelkiismeretem feleszmélt, hogy nagyon lemaradtam itt a francia konyhaművészetben, ezért fel is csaptam a szakácskönyvet. Mázlimra találtam olyat, amihez minden volt itthon, így lett tehát nálunk a pénteki vacsora egyik fogása a csőben sült burgonya. 
Első lépésként előmelegítjük a sütőt, és a már megpucolt krumplit nagyon vékonyan felkarikázzuk. Nekem nem volt egy kiló krumpli rétegzéséhez megfelelő méretű négyszögletes tálam, így egy kerekebb edény nyert. Ezt kentem ki vajjal és béleltem ki a burgonyakarikákkal. A rétegek közé mehet mindig egy kis szerecsendió, sajt, fokhagyma, az egész elkészültekor pedig leöntjük a remekművet a tejszín és a tej keverékével, majd erre is kerül egy kis sajt. Én ezt elrontottam, de így csak annyiban volt gáz, hogy a fél sajt belefolyt a résekbe, mikor ráöntöttem a folyadékot és így nem tudott egy keményebb réteg képződni a tetején a sütéskor, ami kicsit visszatartotta volna a forró tej feltörekvéseit, de ezen kívül semmi bajt nem okoztam azt hiszem. 


Szokásomhoz híven most sem a híres gruyére sajtot használtam fel, amit a receptben szerepel, hanem azt, ami épp volt itthon. Így is nagyon finom lett, bár kétségkívül nem olyan különleges, mint ahogy azt a g. sajttal elképzelem. Mellesleg hol lehet ilyen sajtot beszerezni? Már néztem a Tescoban, az Auchanban, de sehol nem láttam. Most már csak azért is ki akarom próbálni!! 
Na de 50-60 perc sütés után kivesszük az edényt a sütőből és 10 percig kipihentetjük, hogy összeálljon. Anyukámnak különösen ízlett, azóta is emlegeti. Nekem is nagyon ízlett, mondjuk annyira nem tartom franciásnak. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ez nem igazán illik a szaftos húsokhoz, inkább csak sült vagy rántott dolgok mellé tudom elképzelni.


Mára ennyi telt tőlem. Jó éjt mindenkinek!


3 megjegyzés:

  1. Az Auchanban több féle gruyere is van! Én mindig ott veszek.

    VálaszTörlés
  2. Akkor csak én vagyok a béna... Mit keressek? És egyáltalán hol?

    VálaszTörlés
  3. Gruyere sajtot, a sajtpultban :) Tényleg ilyen egyszerű! Még a solymáriban is van, pedig az nem egy nagyon nagy Auchan.

    VálaszTörlés