2011. március 22., kedd

Amikor a dióból nem sütemény lesz: Diós saláta

Sokan a dió ízét azonnal az édességekkel párosítják, pedig egy ugyanolyan olajos magról van szó, mint például a mogyoró, amit vígan eszünk sósan. Nem beszélve a fenyőmagról, vagy a manduláról, melyeket szintén simán párosítunk húsokhoz, halakhoz. Nos, én a diót is imádom salátákkal (pl. Waldorf saláta), vagy húsokkal, sajtokkal; a férjem viszont jobban szereti csokis-diós süti formájában. Azért megeszi az ilyesmit is, csak nem az a liebling. Amikor elkészítettem ezt a salátát, meghagytam a lehetőségét neki, hogy majd kipiszkálhatja a dió darabkákat (de végül nem tette!).

A saláta alapja nálam többféle salátalevél keveréke volt: ruccola, madársaláta, endívia, és egy kis radicchio is volt benne (ami olyan szép színt adott neki). 


A recept szerint fokhagymával bedörzsöljük a bagettszeleteket, amit aztán olívaolajjal meglocsolva forró sütőben ropogósra pirítunk. Nos, olyan puha volt a bagettem, hogy a bedörzsöléssel szétmorzsálódott volna, így inkább fokhagymanyomón átnyomtam egy-két gerezdet, és azzal kentem meg, így még intenzívebb lett a fokhagymaíz, ami sosem baj.


Az öntet: olívaolaj, vörösborecet, dijoni mustár és egy evőkanál dióolaj. Be kell valljam a dióolaj ugyanúgy nem a háztartásunk alapfelszerelése, mint a mogyoróolaj, így én trükköztem (egy ek.-ért nem volt kedvem venni egy egész üveggel):  fokhagymanyomón áttörtem pár szem diót, és egy evőkanál olívaolajba áztattam. Így a dióból kipréselődött olajok megízesítették az olívát, a dióolaj nyilván még intenzívebben dióízű (legalábbis ha a tökmagolajból indulok ki, az is durván tökmag ízű), de most megtette ez a verzió is, és még büszke is voltam a találékonyságomra! :) 

A diót forró vízzel le kell forrázni, majd megszárítani, közben a szalonnadarabokat megpirítjuk és a salátalevelekre szórjuk, majd az üres kicsit szalonnazsíros serpenyőben a diót illatosra pirítjuk, majd ez is mehet a salátára. A serpenyőben kicsit megmelegítjük az öntetet, így kicsit jobban összeérnek az ízek, és meglocsoljuk vele a salátát. 

A pirított fokhagymás bagettszeletekkel tálaljuk. 


Szerintem ez még annak is ízlik, aki a diót a csokis sütikben szokta meg :) Jóval különlegesebb, mint amilyen egyszerű: érdemes kipróbálni! :) Mondjuk én pár falat lágy sajtot el tudnék képzelni mellé. 

2 megjegyzés: