2011. március 7., hétfő

Gasztro tippek: tojásfehérjék felhasználására

Ha valami krémes, és finom, akkor majdnem biztos, hogy kimarad belőle néhány tojásfehérje. (Ahogy a Creme Brulee-ből is 4 db.) Ezeket sosincs szívem kidobni, általában gyűlnek a hűtőben, és ha már elég sok (5-6-7) van belőlük, akkor összeütök valami gyors sütit, nehogy kárba vesszenek. Amúgy meglepően sokáig elvannak a hűtőben: sőt! a tojásfehérjék kitűnően mélyhűthetők (csak azt ne felejtsük el, hányasával fagyasztottuk le). 

1. Csokis-narancsos minimuffin 3 tojásfehérje felhasználásával
erről már írtam korábban: csudafinom gyönyörű kis muffinok, nem bonyolult, bár ez nem a leggyorsabb süti a tojásfehérjék felhasználásához (és csak 3 kell bele). Amúgy a pontos receptet közzé tettem a Nosalty oldalán is. 

2. Mentő 5let 5 tojásfehérje felhasználásához ezt a Nosalty-n találtam, és remekül variálható, könnyen megjegyezhető, pillanatok alatt elkészíthető. Az összes hozzávalónál a mennyiségek: 5 dkg/ek. így az adag könnyen növelhető, attól függően hány tojásfehérjénk vár felhasználásra.
Ezt épp kandírozott narancshéjjal, mazsolával, mogyoróval és étcsokival csináltam, de bármilyen aszalt gyümi (sárgabarack, füge, szilva, meggy, áfonya...) és mag (dió, mandula) megteszi. 


3. Csokoládé Mousse 3 tojásfehérje felhasználásához
Ez sem a leghétköznapibb süti, de nem bonyolult, és igazi csokiimádóknak való. A csoki mousse a tojásfehérjétől légiesen könnyű, így nem lehet ellenállni neki.
  • 20 dkg étcsoki (min. 60 de inkább 70% kakaótartalmú)
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 2 dkg porcukor
  • egy löttyintésnyi narancslikőr
  • reszelt narancshéj
A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük. A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a narancslikőrt és a narancs lereszelt héját, ha picit kihűlt hozzákeverjük a tojássárgáját is (fontos, hogy ne legyen forró, mert a tojásból rántotta lenne). A végén a csokis keveréket a tojásfehérje habba forgatjuk. Hűtőben pihentetjük, majd evőkanállal "galuskákat" szaggatunk belőle, és vaníliafagyival és gyümölcsvelővel tálaljuk. De külön kis pohárkákba kanalazva is tálalhatjuk (mármint még frissen adagoljuk ki, és úgy hűtjük). 

4. Citromos szelet 5 tojásfehérje felhasználásához
Amikor kicsi voltam, anyukám mindig ezt csinálta a maradék tojásfehérjékből. Én szeretem, és nagyon gyors megoldás is, de a férjem csokimániás, így nálunk ez nem gyakran játszik :)
  • 5 tojásfehérje (amúgy lehet több is)
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom kifacsart leve
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a citromhéjat, majd belecsurgatjuk a vajat, meg a citromlevet. Óvatosan keverjük, nehogy összetörjön a hab, őzgerinc formában közepes hőfokon kb. fél óra alatt készre sütjük. Csokival érdemes ezt is bevonni :)






2 megjegyzés:

  1. Nekem a menő5let tetszik a legjobban így első olvasatra! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát nálunk is az a hétköznapi, a megmaradt tojásfehérjék felhasználására. Kb. két hetente készül egy adag :)

    VálaszTörlés