2011. március 7., hétfő

Egy falat francia csirke 40 gerezd fokhagymával

Hát igen, a francia alapvetően nem egy csirkezabáló nemzet, kivéve, ha 40 gerezd fokhagymával van megfejelve az a bizonyos pipi... úgy már egy francia is meg tudja enni. Ez a recept a Tanyasi fogadó fejezetben van, és annyira, de annyira finom, hogy tényleg egy vidéki kis faluban éreztem magam már az illatoktól is. 

40 duci gerezd fokhagyma, ami legnagyobb sajnálatomra kínai... olyan elkeserítő, hogy már a fokhagyma is "made in China". Mármint az az elkeserítő, hogy a kínai fokhagyma sokkal szebb, és olcsóbb, mint a hazai...


Az egész csirke hasürege tele friss fűszerekkel: zellerszár, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű.


Sózva, borsozva, olajjal és provence-i főszerkeverékkel (amit mi hoztunk Provence-ból!) bedörzsölve, zöldségágyra fektetve: hagyma, zellerszár, sárgarépa, és a rengeteg fokhagyma héjastul.


1,5 óra sütés után: bár a recept szerint lefedve kell végig sütni, de mi az utolsó 10 percre levettük az alufóliát, mert azért mégiscsak nem árt, ha ropogós lesz a bőre.

És tálalva:


A recept friss bagettet ajánl hozzá, amit meg is fogadtunk, nem láttam értelmét köretet készíteni hozzá, ugyanis ahogy a vajpuhára sült fokhagymagerezdeket rákentük a bagett szeletekre, az valami felülmúlhatatlan köret volt az omlós, illatos nagyon ízes csirkének. Imádom a franciák ízlését! :)


1 megjegyzés: