2011. március 6., vasárnap

Croque monsieur

"krók monsző" ?? 

Folyamatosan azon jár az agyam az ilyen és ehhez hasonló címnél, hogy mégis csak meg kellene kicsit tanulni franciául annak, aki a francia konyha alapjait próbálja meg elsajátítani. Mondjuk az biztos, hogyha a receptben minden le van írva magyarul akkor el tudom készíteni! ;) 

Szóval ez a melegszendvics-féleség egy ráérős (mivel Hanna hajnalban keltett) hétköznap reggel készült Vilinek, hogy elhíresztelhesse a cégnél, micsoda szuper felesége van, hiszen villásreggelivel készül egy átlagos hétköznapon is! :D 

Kell hozzá pár szelet fehér kenyér, fele annyi szelet sonka, egy besamel mártás lisztből, vajból,  tejből, amit dijoni mustárral ízesítünk. Ha ez elkészült, akkor a tűzről levéve belekeverünk egy tojássárgáját, majd tovább fűszerezzünk sóval borssal, őrölt szerecsendióval. Javaslom, Zsu, ha még nem készítetted, ne spórolj a fűszerekkel, mert én nem szoktam nagyon fűszerezni, így itt sem tettem, de ráfért volna! 
Ha ezzel mind megvagyunk, akkor amíg hűl a keverék, a kenyerekre teszünk egy-egy szelet sonkát, rátesszük a már kihűlt szószt és reszelünk rá sajtot, majd rátesszük a megmaradt kenyérszeleteket. Ezeket a szendvicseket aztán szépen mindkét oldalával kisütjük egy serpenyőben egy kis vajon. Tálaláskor szépen szétvágjuk a szenyát, hogy lássuk, mitől is lett olyan finom! :) 



Jótanács: mi paradicsommal és kígyóuborkával ettük, mert egy kis zöldséget nagyon elvisel. És iszonyúan laktató!! Én elkészítettem a könyvben írt adagot és ez azt jelentette, hogy degeszre ettük magunkat reggelire, Vilinek csomagoltam tízóraira és még uzsonnáztam is belőle! 

u.i.: Vili fotózott, ezért épp csak a lényeg nem látszik, hogy milyen belülről! :P De sebaj, kora reggel volt még...


6 megjegyzés:

  1. Technikai megjegyzés:

    Wok, szufléforma, kosárkaforma, nagy pitesütőforma, őzgerincforma, sodrófa beszerezve! Most már jöhetnek a lepények, tészták, édességek és a nem feltétlenül publikálandó gyors wokos vacsorák, amik még a Villámkonyha receptjei közül kerülnek majd ki a tervek szerint.
    :D
    még az Auchan-os pénztárosnő is sok sikert kívánt a mai konyhai eszközbeszerzésem után! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szupiiiiiii!! Én se vagyok francia-guru, de a monsieur="mösziő" ha minden igaz :)

    VálaszTörlés
  3. Még egy kérdés Zsu! A créme buleé-hez a narancsvíz az hol szerezhető be? Vagy kell egyáltalán? És otthon narancsból és vízből nem állítható elő véletlenül?

    VálaszTörlés
  4. Ja és gondolom már későn szólok, de találtam neked minimuffin-os sütőformát. http://www.hannafuszer.hu/termekek/kiegeszitok/
    itt lesz.
    De ezt a honlapot érdemes nézegetni amúgy is.

    VálaszTörlés
  5. Találtam narancsvirágvizet, nem is olyan drága. A csarnokban, gondolom az alagsorban van egy Ázsia Bt. Ott a 0,25-os kb 500 pénz ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  6. Bizony: ott szerezhető be. Az Ázsia Bt. a kedvenc boltom :))) Rengeteg csudajó dolgot szoktam ott venni. Csokipasztilla, kókusztej, tavaszitkercslap, friss chili, szójaszószok, borecetek, kandírozott narancshéj :) és még sok minden finomság!
    Bár a Creme Brulee-ből én a narancsvirágvizet kihagytam, mert akkor épp nem volt időm elmenni, de biztosíthatlak anélkül is nagyon nagyon finom. Ja, és a narancslé és a víz nem is hasonlít rá, azzal ne próbálkozz!

    Köszi, a minimuffin formáim már lettek, de szupi :)

    VálaszTörlés