2011. március 3., csütörtök

Csirke és egyéb fontos kérdések

Mivel a fokhagymaleves szombaton készült, vasárnap a póréhagymás leves mellé részemről simán belefért még valami fokhagymás. Persze nem ez volt az alapkövetelmény. Inkább az, hogy csirke legyen, mert amikor másodszorra átlapoztam a szakácskönyvet, akkor rájöttem, hogy vagy a francia konyha nem fogyaszt túl sok csirkét, vagy a francia szakácsok tartják ezt annyira snassznak és mindenki által elkészíthetőnek, hogy nem sokat lacafacáztak ilyen receptekkel. Bármelyik is igaz, nekem a szinte egyetlen leírás a 40(!) gerezdes egész csirkéről pont kapóra jött a vasárnapi ebédhez. 


Tehát a Csirke 40 gerezd fokhagymával:


Ez már kicsit kilóg az eddig kipróbált receptek közül, hiszen ez már az egy falat tanyasi fogadó fejezethez tartozik. Többet nem renitenskedem, ígérem, és tartom magam nagyjából a sorrendhez. :) 
Szóval a hozzávalók között találjuk az egész csirkét, természetesen a belsőségek nélkül, zellerszárat, rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, répát, vöröshagymát, fehérbort és nem utolsó sorban a 40 gerezd héjas fokhagymagerezdet. Kicsit furának tűnt elsőre az ötlet, de nem véletlen, hiszen így teljesen más íze van a zöldségnek, mint megtisztítva, kicsit összenyomkodva. 
Először is a csirkét meg kellett tölteni egy felaprított zellerszállal, fűszerekkel és pár gerezd fokhagymával. Hogy jól átsüljön, bekentem a recept szerint olajjal és ízlés szerint tettem rá sót, borsot. Abba a tálba, amiben a csirkét sütöttem először tettem répát, hagymát, maradék zellert és fűszereket újabb jó pár gerezd fokhagyma társaságában. Erre kerül a csirke, majd, hogy szomjan ne haljon kap még egy kis fehér bort, és kiszáradás ellen olajat. Ez az egész így szépen együtt megy a sütőbe majdnem másfél órára. 



Én alufóliával takartam be, mert a jénai edényem teteje nem igazán alkalmazkodott a feladatához. Ezt azonban az utolsó tíz percre levettem, bár ezt a recept nem írta, de mi úgy szeretjük, ha a sült csirke bőre fincsi ropogós! ;) 
Ha megsült, akkor kivesszük a csirkét, meg a fokhagymákat és a szaftot tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a szegény madarat és a kivett gerezdeket sem felejtjük el mellőle. A könyv bagettet írt hozzá, de nálunk zöldséges rizssel került az asztalra. 
Nagyon finom volt, bár én már a készítése közben jóllaktam a finom illatával. 

Desszertként egyéb technikai jellegű kérdések, felvetések. 
Először is, ötleteket szeretnék kérni arra, hogy hol a fenében lehet créme buleé-hez való kisedénykéket kicsiben és mondjuk egy nagyban beszerezni? 
Másik, hogy még régebben találtam, de nekem nagyon tetszik, szerintem kicsit ide is vág, szóval fogadjátok sok szeretettel a rémült sütőt! 

Harmadik, hogy szeretnék wok-ot. Nem annyira egyszerű a dolog, mert kerámia tűzhelyem van, és azon nem használható kivétel nélkül akármelyik fajta. Kettőt találtam ami nagyon tetszik. Az egyik a Tefal wokja, ami azért jó, mert én még rossz Tefal-lal nem találkoztam. Még vasalóban sem, pedig ott nem könnyű a kedvemre tenni. Szóval azért jó, mert jó. A másik a Butlers-es, ami azért jó, mert van hozzá sok minden, csak kérdés, hogy ezekre mennyire lesz szükségem?? Nos? Mi a vélemény?
Végül, de nem utolsó sorban a tengeri herkentyűkről szeretnék beszélni. Tudom, Zsu, hogy megbeszéltük, hogy ezeket hagyjuk legutoljára, de azt olvastam több helyen is, hogy nyáron nem igazán ajánlott ilyeneket vásárolni, mert akkor van a párzási szokás náluk, és ilyenkor pl. a kagylóknak extra rossz ízük van. Egész pontosan ez úgy volt a cikkben, hogy azokban a hónapokban vegyünk tengeri cuccokat (kivétel persze halak), amikben van r betű.... Na most májustól augusztusig egy darab r betűt nem találok közel s távol. Viszont szerintem kb addigra érünk el a könyvben ehhez a részhez. Mi legyen?
Most megyek, mert aludnom kell, ki tudja hogy alakul a holnap Hannával. 

Jóéjt!


M.

4 megjegyzés:

  1. A franciák tényleg nem esznek csirkét. Én 1 év alatt egyetlen egyszer ettem kint. Év végére már majd'megőrültem egy sült csirkéért hasábburgonyával :)
    Amúgy meg jók vagytok, hajrááááááááááá! :)

    VálaszTörlés
  2. A kagylók párzásához nem tudok hozzászólni! :)
    Franciaországban tényleg mi sem ettünk csirkét, se Párizsban, se Provence-ban, de persze ha 40 fgerezd fokhagymával megfejeljük, akkor azért talán el lehet fogyasztani :))) Nemsokára szerzek vmi tanyasi egész csirkét!

    VálaszTörlés
  3. A Butlers-es wok nagyon jó!!! Ajánlom! Tényleg jó kis szett, megfizethető, és nem ÓRIÁSI, ami egy két-három fős háztartás esetén nem utolsó szempont.

    Szuflé-edénykéket én az Auchanban vettem, de Vasedényben tuti lehet kapni (párszor annyiért).

    VálaszTörlés
  4. A Butlers-es wokot megnéztem. Abszolút nem nyerte el a tetszésem, mert ha ezt kell rázni és mozgatni a kerámia tűzhelyen, félek, hogy megkarcolja. Marad a Tefal.

    VálaszTörlés