2011. március 26., szombat

Saláta Nizzából

"A regionális szakácsművészet azért olyan csodálatos, mert helyi hozzávalókat használ és a legjobbat hozza ki belőlük: a nizzai saláta Nizza és környéke jellegzetes élelmiszereiből készül..." (idézet a könyv bevezetőjéből) 

Szeretem az ilyen tartalmas salátákat, ami akár egy könnyű vacsoraként is bőven elegendő. Provence-ban amúgy azt tapasztaltuk, hogy az ilyen jellegű salikat általában előételként adják, hogy ne a főétellel akarjon jóllakni a kedves vendég (a rendelést követő pár percen belül már az asztalon is van!), majd a főételre már picit többet kellett várni, de már senkinek nem kopog a szeme az éhségtől, és a főételként felszolgált hús/hal már általában franciásan kisebb adag, de legalább marad hely a desszertnek is :) Szóval ilyenek a francia három fogásos menük. 

A Nizzai saláta összetevői: zöld saláta (én lollo, azaz fodros fejes salátát és jégsalátát használtam vegyesen), zöld ceruzabab hirtelen pár perc alatt roppanósra főzve, főtt krumpli, főtt tojás, paradicsom, fekete olajbogyó, kapribogyó, tonhal, szardellafilé, meg egy jó kis fehérborecetes vinaigrette öntet. 


Az elkészítés pofonegyszerű: előkészítjük, feldaraboljuk a hozzávalókat, majd a vendégek (a mi esetünkben a nővérem és a sógorom) megérkezése után pár perc alatt (akár látványkonyha szerűen :)) szépen egymásra szórjuk őket. Én a vinaigrette öntetet általában kis befőttes üvegben készítem: belenyomom a fokhagymát, belekanalazom a fehérborecetet, a dijoni musárt, facsarok bele egy pici citromot, só, bors és jöhet az olívaolaj. Rácsavarom a tetejét az üvegnek és jól összerázom, kevergetve sosem lesz olyan szép opálosan homogén, mint rázva, úgyhogy én mindig ezt a gyors és egyszerű megoldást választom. 


A szardellafilével érdemes tényleg csínján bánni, mert nagyon markáns ízű, és rendkívül sós. Ja, én a kapribogyót is le szoktam öblíteni, mert nagyon sós a leve. 
Egy szelet pirított barna kenyér, vagy egy kis friss bagett finom mellé, meg egy pohár száraz fehérbor és máris a Cote d'Azur-ön érezhetjük magunkat. :) 




2 megjegyzés:

  1. Rázva, nem keverve! - mondta Mr Bond, majd jóízűen elkezdte falatozni a megérdemelt nizzai salátáját. :D

    VálaszTörlés